BARWNIK ŻEL BORDO / BURGUND 35G WSG-034 FOOD COLOURS
ZASTOSOWANIE:
Marcepan, Masy Cukrowe i Solne, Śmietana (w tym kremy niskotłuszczowe), Karmelki. Lukry, Styl Angielski.
Ponadto: aplikacje wodnorozpuszczalne - ciasta, dżemy, galaretki, lody, napoje i alkohole.
SKŁADNIKI:
glicerol E422, syrop glukozowy, woda, barwniki: Azorubina E122, Tlenek Żelaza E172, Brąz HT E155, aromat,
substancja zagęszczająca: modyfikowana skrobia kukurydziana E1422, substancje konserwujące: sorbinian potasu E202,
regulator kwasowości: kwas cytrynowy E330. (barwnik E122 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci)
DOZOWANIE:
Zaczynać dozowanie od jak najmniejszej ilości barwnika.
Powoli zwiększając dozy do uzyskania pożądanego koloru, a warunkach domowych, polecamy dozowanie wykałaczką.
Przyjmujemy dozowanie barwników w Żelu na poziomie 1-3 grama na 1 kilogram masy. Dla uzyskania delikatnych odcieni wystarczą mniejsze dozy (nawet od 0,1g/kg), dla silniejszych wybarwień można dodać więcej barwnika (do 20 g/kg). W przypadku przedozowania, barwnik może migrować oraz upłynnić marcepan i masę cukrową.
Barwniki w żelu, można z sobą mieszać.
Jedno opakowanie zawiera 35g barwnika.