Blog

Wuzetka – czyli dwa kakaowe biszkopty przełożone zagadkową treścią
Powiedzieć o wuzetce, że to kultowe ciastko stanowiące symbol PRL-u to jak powiedzieć nic. Być może nie ma ona tak długiej i bogatej historii jak sama czekolada, ale z pewnością jest, co odkrywać. Z resztą, jak w przypadku wielu wypieków, do odpowiedzi skąd właściwie się wzięła, potrzeba by było sprawnego detektywa ...
Kakao w cukiernictwie – więcej, niż tylko barwnik
Pisząc kakao, mam na myśli proszek kakaowy, a nie napój, który każdy z nas pijał, oglądając Misia Uszatka na dobranoc. W takiej postaci jako składnik naszych kuchni pojawiło się za sprawą Conrada van Houtena, który wymyślił i opracował proces jego wytwarzania w 1828 roku w swojej rodzinnej fabryce czekolady w Amsterdamie. To pochodna procesu produkcji czekola ...
Asfalt, czy wyrafinowana słodycz? – czyli 100% czekolady w czekoladzie
Zczego właściwie składa się czekolada 100% Czy to się w ogóle da zjeść? Czy trzeba czymś zagryzać? W tym artykule postaram się Was przekonać, że tabliczka czekolady 100% wcale nie musi być karą We wszystko, co robię lubię się angażować na 100%. Bycie w czymś lub z kimś na pół gwizdka mnie męczy. Dlatego, gdy jako młoda dziewczyna po studiach stanęłam u porogu firmy wciskającej, tfu! – sprzedającej odkurzacze, zrezygnowałam. I to mając przed sobą wizję wspaniałej kariery, wygodnych godzin pracy oraz naprawdę tłustą ...